1. Emriyo Donasyonu nedir ve kimlere uygulanır?
Bazı çiftlerde ciddi yumurta ve sperm faktörü vardır. Kendi üreme hücreleri ile başarısız olmuşlarsa veya tıbbi nedenlerden dolayı donör yumurtası ve donör spermini tercih etmek istiyorlarsa, bu çifte teklif edilebilir ve haklı olarak embriyo edinme veya daha yaygın olarak embriyo bağışı olarak adlandırılır. Bu işlemde sağlıklı, anonim bir donörün yumurtaları, bir sperm bankasından alınan anonim donör spermiyle döllenir ve elde edilen embriyolardan bir veya iki tanesi uygun bir zamanda anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu da gebelik oranının yüksek olmasına neden oluyor. Ancak doğacak çocuğun genetik değil biyolojik çocuk olacağını çiftin anlaması, kavraması ve kabul etmesi önemlidir. Çiftlerin kapsamlı bir danışmanlık almaları ve bu tedaviye zihinsel olarak hazır olmaları bir ön koşuldur.
2. 40 yaş üstü tüp bebek tedavisi almak güvenli midir?
40 Yaşından Sonra Tüp Bebek Güvenli mi: Her evli çift, anne-baba olmanın mutluluğunu kendilerine de yaşatmak ister. Ancak günümüzde insanlar kariyer yapmak adına erken çocuk sahibi olmayı planlamıyor. Ancak yaşlandıkça üreme kapasitemiz de zayıflamaya başlar. Erkeklerde sperm kalitesi düşmeye, kadınlarda ise yumurta kalitesi bozulmaya başlar. Böyle bir durumda, bu sorun günümüzde çok uğraşıp hamile kalamayan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Bu tür insanlar için tüp bebek tedavisi bir mucizeden başka bir şey değildir. Bu tedavi sayesinde normal çocuk sahibi olamayan çiftler bile ebeveyn olmanın mutluluğunu yaşayabilmektedir. IVF: Erkeğin spermi kadının yumurtasıyla döllenir. Embriyolar hazır olduğunda böylece doktor onu rahim içine yerleştirir. Bundan sonra çocuk rahimde normal bir hamilelik gibi büyür. Ancak günümüzde tüp bebek tedavisi hala nadir olduğundan insanların kafasında bu konuda birçok şüpheler oluşuyor. Çoğu zaman insanlar doktora, 40 yaşından sonra tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olunması gerekip gerekmediğini soruyor. IVF yoluyla gebelik 40 yaşından sonra sağlıklı mıdır yoksa zararlı mıdır? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için Jinekoloji ve Tüp Bebek uzman görüşleri aşağıdadır. Doktorlar ne tavsiye ediyor? Tüp bebek tedavisi yardımıyla hamile kalma konusunda yardım alabileceğiniz doğrudur. Ancak başarısı yumurtaların kalitesine bağlıdır. Çoğu durumda yumurta kalitesinin düşük olması nedeniyle orta vadede düşük gibi bir durum ortaya çıkar. Ancak 40 yaşından sonra bile pek çok kişi tüp bebek yöntemiyle başarılı bir şekilde çocuk sahibi olabiliyor. Bu nedenle siz de tüp bebek tedavisiyle gebelik planlıyorsanız öncelikle doktorunuza sağlık durumunuzu kontrol ettirin. Bu yaşta bir çocuk doğurmaya ne kadar hazırlıklı olduğunuzdan emin olun. Sağlıklıysanız rahatlıkla hamilelik planı yapabilirsiniz.
3. Tüp Bebek tedavisine başlamadan önce sağlık geçmişinizi anlatmak neden önemlidir?
Tüp bebek tedavisi gören çiftin tıbbi geçmişini doktoruna anlatması başarısızlık riski azaltılabilir. Tedavi planlaması doğru yapılabilir Her kadının tüp bebek tedavisine başvurma nedenleri farklı olabilir. Bu nedenle tedavi sırasında kadının daha önce herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığı tespit edilirse doktorları tedaviyi buna göre planlar. Bunun dışında doktor tıbbi geçmişi öğrendikten sonra gerekli kararları zamanında alabilir ve herhangi bir değişiklik yapılacaksa kadına bu konuda önceden bilgi verilebilir.
4. Hangi durumlarda tüp bebek tedavisine mutlaka başvurmamız gerekir?
Bu 4 sorundan dolayı hamile kalamıyorsanız tüp bebek yardımına başvurabilirsiniz. Herhangi bir gizli hastalık tespit edilebilir Endometriozis ve PKOS , kadınların hamile kalmasını engelleyebilecek bazı hastalıklardır. Eğer böyle bir hastalık zamanında tespit edilmezse tüp bebek tedavisi sırasında engeller yaşanabilir. Sadece bu değil, eğer erkekte kısırlık sorunu varsa doktorların bu konuda tam bilgiye sahip olması çok önemlidir. Böyle bir durumda doktor, sebebini öğrendikten sonra uygun tedaviyi uygulayabilecektir. Riskler önceden biliniyor Tedavi sırasında ortaya çıkabilecek engellerin ve engellerin bilinmesi için tüp bebek tedavisi sırasında çiftin tıbbi geçmişinin bilinmesi önemlidir. Bununla birlikte tıbbi öyküye bağlı olarak da risk tespit edilebilmektedir. Aslında bazı hastalıkların nedeni kötü yaşam tarzıdır. Tedaviye başlamadan önce tespit edilirse tedavi sırasında olası riskler azaltılabilir. Çiftin zihinsel gücü ortaya çıktı Tüp bebek tedavisi sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsal sorunlara da neden olur. Bu dönemde tedavi gören çiftler birçok hastane ziyareti yapmak zorunda kalırlar. Tedavi öncesinde çiftin psikolojik sorunlara dayanabileceği biliniyorsa bu kişilerin tedavisi doktorların tedavi süreçlerini kolaylaştırır. Bunun dışında bir çift ikinci veya üçüncü kez tüp bebek tedavisi görüyorsa veya birisi daha önce düşük yapmışsa, bu durumda doktorun bu kişinin zihinsel durumunu bilmesi daha da önem kazanmaktadır. Başarı oranı artar Bugüne kadar milyonlarca çift tüp bebek tedavisi sayesinde ebeveyn oldu. Buna rağmen tüp bebek tedavisinin başarısız olma riski her çiftte devam etmektedir. Aynı zamanda çiftin tıbbi geçmişi zaten netse ve doktor da çiftin sağlığına ilişkin eksiksiz verilere sahipse tüp bebek tedavisinin başarı oranı artar.
5. Yumurta donasyonuyla IVF nedir?
Donör yumurtasının in vitro fertilizasyonu (yumurta bağışı), alıcı kadının anonim bir donörün yumurtalarını kullanarak hamile kalmasına olanak tanıyan bir doğurganlık tedavisidir. Yumurta bağışlamak için kadının birden fazla yumurta geliştirmesini sağlayacak ilaçları alması gerekir. Yumurtalar daha sonra vajinal ultrason başlığına takılan bir iğne ile vajina yoluyla aspire edilir. Yumurtalar alındıktan sonra embriyolog tarafından değerlendirildikten sonra erkek partnerden alınan sperm veya sperm bankasından alınan sperm ile döllenir. Yumurta donasyonu tedavisi için endikasyonlar Yumurta bağışının önerildiği durumlar şunlardır: Aşağıdaki nedenlerden dolayı yumurtalık fonksiyonu olmayan kadınlar: • Primer yumurtalık yetmezliği (erken yumurtalık yetmezliği) • kadının menopozda olması nedeniyle yumurta yokluğu Yumurtalık fonksiyonu olan ancak aşağıdaki nedenlerden dolayı yumurtalarını kullanamayan kadınlar: • bulaşıcı doğum kusurları • Embriyoların implantasyon öncesi kontrollerinde tekrarlanan patolojik sonuçların görülmesi • Önceki IVF döngülerinde tekrarlanan başarısızlıklar
6. Alıcı embriyo transferine nasıl hazırlanır?
Alıcının rahmi, donörün uyarılmasıyla senkronize olmalıdır. Eğer kadının adet döngüsü hala düzenliyse, yumurtalıklarını ve adet döngüsünü baskılamak için sıklıkla bir ilaç kullanılır. Donör yumurtalıklarını uyarmak için ilaca başladığında, alıcı da alıcı bir endometriyum geliştirmek için östrojen almaya başlar. Yumurta alımı sırasında alıcı, embriyonun (döllenmiş yumurta) implantasyonuna izin vermek için progesteron almaya başlayacaktır. Embriyolar döllenmeden beş gün sonra alıcının rahmine transfer edilecektir. Yumurta bağışı içeren bir tüp bebek döngüsünün hamilelikle sonuçlanma şansı nedir? İster partner spermi ister donör spermi olsun, donör yumurtalarıyla yapılan in vitro fertilizasyonun bir avantajı, başarı olasılığının yüksek olmasıdır ve bu nedenle yukarıda belirtilen endikasyonları taşıyan giderek daha fazla kadın anne olmak için bu yönteme yönelmektedir. Başarı oranlarının yüksek olması yumurtaların genç yaşta kadınlardan gelmesinden kaynaklanmaktadır. Elbette yumurta donasyonunun başarısı ikincil faktörlere de bağlıdır. Bu nedenle aşağıdaki gibi ortaya çıkabilecek faktörleri ortadan kaldırmak ve düzeltmek için kapsamlı bir kontrol yapılmalıdır: • Bağışıklık kısırlığı • Adenomyoz _ • Enfeksiyonlar veya endometriyumun anormal florası • Rahmin anatomik anormallikleri • Yüksek sperm DNA parçalanması • Trombofili Bu sayede %70’i aşabilecek bir başarı oranından bahsedebiliriz.
7. Sorunumuza çözüm olarak yumurta bağışı ile tüp bebek tedavisini düşünüyoruz. Ne yapmalıyız?
Ekibimizle iletişime geçin. Doktor, sürecin tüm aşamalarını, sıkı donör seçim kriterlerimizi, tabi oldukları kapsamlı doğum öncesi taramayı ve donör-alıcı eşleştirme kriterlerimizi size açıklayacaktır.
8. Yabancı yumurtalarla tüp bebek tedavisi ne zaman tavsiye edilir?
Yumurta bağışı aşağıdaki kadın grupları için mükemmel bir çözümdür : A. Artık yeterli yumurta üretemeyen kadınlar, yani: • Erken menopoz • Kemoterapiye bağlı kısırlık • İşlevsiz yumurtalıklar (yaşlı kadınlar) • Yumurtalıkların olmaması B. Yumurtalıkları yeterli yumurta üreten ancak: • Kalıtsal bir genetik anormallik taşımak; hemofili • Yumurtalık stimülasyonuna azalmış yanıt veya düşük yapma öyküsü varsa • Hamilelik elde etmeden birkaç tüp bebek tedavisi görmüşseniz Yumurta donasyonuyla tüp bebek tedavisinin başarı oranı nedir? Ödünç alınan yumurtalarla yapılan tüp bebek tedavisinde takip edilen tüp bebek programı standart tüp bebek prosedürüyle aynı olsa da başarı oranlarını belirleyen çeşitli faktörler vardır. Yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavisinde hamileliğin gerçekleşme ve başarıyla tamamlanma oranı, hamileliği taşıyan kadının yaşına değil, yumurtaların yaşına (yani yumurtalarını bağışlayan kadının yaşına) bağlıdır. Dolayısıyla gebelik oranı artmakta ve düşük oranı ciddi oranda azalmaktadır. Yumurta donasyonuyla gebelik oranları genellikle %70-80 kadar yüksektir. Günümüzde yabancı yumurtalarla tüp bebek tedavisi, 40 yaş üstü kadınlar için mükemmel sonuçlar veren yaygın bir uygulamadır. Çoğu ülkede, 50 yaşında IVF, yumurta bağışı yoluyla mümkündür.
9. Yumurtalar nasıl toplanır ve test edilir?
Yumurta donörleri işlemden önce tıbbi geçmişi, hematolojik testleri ve her ülkenin mevzuatının gerektirdiği diğer testleri de içeren kapsamlı bir taramadan geçirilir. Sağlık durumu iyiyse normal bir tüp bebek döngüsünde olduğu gibi yumurtalıklarını uyarmak için 10-12 gün hormon tedavisi alacaktır. Son olarak embriyo transferi adı verilen basit bir işlemle embriyolar alıcının rahmine transfer edilecektir. Yumurta ve sperm bağışı ile tüp bebek mümkün mü? Evet, çifte bağış (yumurta ve sperm) seçeneği mevcuttur. Sperm bağışıyla IVF hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin .
10. Dondurulmuş Yumurta ve Sperm’in Başarı Oranları nedir?
Doğurganlığın korunması, yumurta, sperm ve embriyoları kapsayan dondurma tekniğini kapsayacak şekilde gelişmiştir. Bu prosedür hem tıbbi hem de tıbbi olmayan amaçlara hizmet eder. Tıbbi uygulamalar arasında kanser tedavisi veya yumurtalık ameliyatı öncesinde koruma yer alırken, tıbbi olmayan uygulamalar yumurtaların sosyal olarak dondurulmasını kapsar. Son zamanlarda medyada yer alan haberler, ünlülerin destekleri ve kurumsal teşvikler yumurta dondurma konusundaki farkındalığı artırdı. Uygun bir partner bulmadaki zorluklar ve kariyer öncelikleri gibi faktörler, birçok kadının bu seçeneği değerlendirmesine neden oldu. Ancak yumurtaların dondurulma yaşı başarı şansını önemli ölçüde etkiler. Doğurganlığı korumayı düşünüyorsanız, Doğurganlığın Korunmasında Başarı Oranlarını Etkileyen Önemli Faktörler Kadının yumurtalarının dondurulduğu yaş, başarı oranını önemli ölçüde etkiliyor. Genç kadınlar daha kaliteli ve daha fazla sayıda yumurta verir, böylece önemli miktarda yumurta rezervi potansiyeli artar. Ancak yumurta dondurma işlemi basit değildir. Dondurulan her yumurta, çözülme sürecinden sağ çıkamaz ve başarılı bir şekilde normal bir embriyo oluşturamaz. Uluslararası İnfertilite Derneklerine göre , vitrifikasyon ve çözdürme sonrasında hayatta kalma oranının %90 ile %97 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Yumurtadan embriyoya olan yolculuk birçok zorluğu beraberinde getirir. Son araştırmalar, en az 15 olgun yumurtanın dondurulmasının, yumurtaların 35 yaşından önce dondurulması durumunda canlı doğum şansının yaklaşık %80 olduğunu göstermektedir. Ancak yaş ilerledikçe bu başarı oranı azalmaktadır. Dondurulmuş Embriyolar ve Yaşayabilirliği Embriyoların dondurulması, hamileliği ertelemek isteyen genç çiftler için ortaya çıkan bir seçenektir. Bu yaklaşım, donmadan önce döllenmeyi gerektirir; kararlı çiftler ideal adaylardır. Alternatif olarak bekar kadınlar doğurganlıklarını bağımsız olarak korumak için yumurta dondurmayı tercih edebilirler. Yardımlı Üreme Derneklerine göre elde edilen veriler, dondurulmuş embriyo transfer oranlarının 35 yaşın altındaki kadınlarda döngü başına yaklaşık %52,3, 35 ila 37 yaş arasında %47, 38 ila 40 yaş arasında %38,2, 41 ila 41 yaş arasında %24 olduğunu göstermektedir. 42 yaş ve 42 yaş üstü kadınlarda %9. Başarı aynı zamanda meni kalitesi, yardımcı üreme teknolojisi, teknikleri ve transfer edilen embriyo sayısı gibi çeşitli kısırlık faktörlerine de bağlıdır. Bilimsel çalışmalar taze ve dondurulmuş embriyo IVF tercihleri arasında belirgin bir fark olmadığını gösterirken, bazıları dondurulmuş embriyo tercihinin daha iyi sonuçlar elde edildiğini öne sürüyor. Sperm Kriyoprezervasyonunun Faydaları ve Dikkat Edilecek Hususlar Dengelenmesi Spermin dondurulması, kanser tedavisi gören veya genital ameliyat riskiyle karşı karşıya olan erkekler için geçerli bir seçenek . Semende milyonlarca sperm bulunduğundan, insan sperminin karmaşık metabolik yapısı, sağlıklı embriyo gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Devam eden araştırmalar, spermlerin dondurulmasıyla ilgili DNA hasarı ve çözüldükten sonra hayatta kalma oranının azalması gibi olası endişeleri inceliyor, ancak tam sonuçlar henüz mevcut değil. Sonuç: Dondurulmuş ve Taze transferlerin Denkliği Özele hızlı dondurma veya vitrifikasyon çağında dondurulmuş yumurta ve spermlerin başarı oranlarının taze sikluslarla eşit seviyeye ulaştığını söyleniyor. Ayrıca dondurma süresinin canlı doğum oranları üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmektedir. Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, doğurganlığı koruma yöntemleri bireylere ve çiftlere üreme yolculuklarında daha fazla seçenek sunuyor.
11. Tiroidiniz var ve tüp bebek yapmayı mı düşünüyorsunuz?
Bununla ilgili önlemleri ve başarı oranını bilin Tiroidde Tüp Bebek: Tiroidiniz olsa bile tüp bebek tedavisi alabilirsiniz. Bu süre zarfında bu önlemleri almalısınız. Tiroidde IVFi: Günümüzde tiroid çok yaygın bir sorun haline geldi. Çoğu insan bu hastalıktan dolayı rahatsız. Tiroidin boğazda yer alan kelebek şeklinde bir bez olduğunu söyleyelim. Bu bez hormon üretmek için çalışır. Ayrıca metabolizmayı ve fiziksel fonksiyonları da kontrol eder. Vücutta tiroid hormonu üretiminin normalden az olmasına hipotiroidi denir. Aynı zamanda tiroid hormonu üretiminin normalden fazla olmasına hipertiroidi denir. Bu koşulların her ikisi de sağlığı etkileyebilir. Özellikle kadınlarda tiroid düzeyleri dengesiz hale gelirse doğurganlığı etkileyebilir. Tiroid yumurtlamayı azaltabilir. Sadece bu değil, Ayrıca yumurtlamayı tamamen durdurabilir. Bu nedenle kadınlar hamile kalmakta zorluk yaşayabilirler. Bu, tiroidin kısırlığa neden olabileceği anlamına gelir. Tiroid hastası kadınlar çocuk sahibi olamayınca hayal kırıklığına uğrarlar. Böyle bir durumda tüp bebek tedavisi tiroid sorunu yaşayan kadınlar için bir nimet olabilir. Her yıl 25 Temmuz'da kutlanan Dünya Tüp Bebek Günü vesilesiyle, tiroid hastası kadınlarda tüp bebek tedavisinin başarı oranı nedir? Tiroid hastası kadınlar tüp bebek yoluyla hamile kalabilir mi? Evet, tiroid hastası kadınlar tüp bebek yoluyla hamile kalabilirler. Tüp Bebek İşlemleri (IVF yani İn Vitro Fertilizasyon), tiroid hastası kadınlar için bir nimetten başka bir şey değildir. Yani tiroidiniz varsa tüp bebek tedavisiyle anne olabilirsiniz. Bu sayede kadının yumurtalıkları yumurta üretmesi için uyarılır. Yumurta ve sperm Mikro Enjeksiyon ICSI yolu ile döllenir. Embriyo oluştuğunda kadının rahmine transfer edilir. Daha sonra birkaç gün sonra hamilelik testi yapılır
12. Tüp Bebek Tedavisi’ne nasıl hazırlanılır?
Kadınlar; tüp bebek tedavisine başlamadan önce görüntüleme rahim filmi (HSG) ve bir kaç laboratuvar testlerine tabi tutulacaktır. Rahim filmi; rahime ilaçlı solüsyon verilerek, röntgen cihazı ile rahim’in içi ve kanallarını görüntüleme işlemidir. Kan testleri ise yumurta rezervinizi ve yumurtaların olgunluk durumunu hakkında hekiminize bilgi verecektir. Bu tetkikler üreme sağlığını ortaya çıkarabilir ve doktorun yol haritası çıkartmasına yardımcı olacaktır. Tüp Bebek Süreci (Tüp Bebek İşlemi Nasıl Yapılır) Beş başlıkta Tüp Bebek İşlemi: • Yumurtaların İlaç İle Uyarım • Sedasyon Altında Yumurtaların toplanması • Sperm ve Yumurtanın Döllendirilmesi • Embriyonun takibi (3 veya daha sonraki günlerde transferi) • Enbriyonun Transferi
13. Tüp Bebek İşlemlerinde komplikasyonlar?
Çoklu embriyo transferine bağlı olarak çoğul gebelikler, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini artırır. • Düşükler (hamilelik kaybları). • Dış gebelik (yumurtanın rahim dışına yerleşmesi). • Yumurtalıkların aşırı uyarılması (OHSS-hiperstimülasyon sendromu), karın ve göğüste aşırı sıvının olduğu nadir bir durumdur.
14. Tüp bebek tedavisi sırasında yapılan hatalar nelerdir, nasıl zararlar verir?
Tüp bebek tedavisi gören kadınların bazı hatalar yapmaması gerekir. Bu hatalar, IVF'nin başarılı olma şansını azaltır. Tüp Bebek Tedavisinde Kaçınılması Gereken Hatalar: Tüp bebek tedavisi genellikle yalnızca çiftlerin doğal yöntemleri benimsemelerine rağmen çocuk sahibi olamamaları durumunda yapılır. Tüp bebek tedavisi zor ve karmaşık bir süreçtir. Bunu yaşayan her kadının sağlığına, yaşam tarzına ve beslenmesine tam olarak dikkat etmesi gerekir. Tedavi sırasında kadının sağlığına biraz dikkat etmezse bu durum tedavi sırasında sorunlara yol açabilir, hatta başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bunun başınıza gelmesini önlemek için bu günlerde bazı hatalar yapmamanız çok önemli. 1. Çok Fazla Stres Tüp bebek tedavisinin zihinsel ve fiziksel olarak yorucu bir süreç olduğunu söylemeye gerek yok. Tedavi sırasında çok sayıda hastaneye gitmek gerekir ve birçok türde enjeksiyon ve test yapılır. Tüm bu nedenlerden dolayı kadın strese girer. Ancak bu süre zarfında strese girmenize gerek yok. Stres nedeniyle bu tedavi başarısız olabilir veya başka komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Uzmanlara göre stresten kurtulmak için dinlenmeniz ve zihninizi sakin tutmanız önemli. 2. Tüp Bebek Rutinine Dikkat Etmemek Kadınların tüp bebek tedavisi sırasında sağlıklı bir rutin izlemeleri önerilir. Evinizin dağınık ya da dağınık olmaması durumunda sorun olmadığını söyleyelim. Aynı zamanda yaşam tarzınız düzensizse, beslenmeniz kötüyse ve alışkanlıklarınız da sağlıksızsa bu durumda tüp bebek tedavisi için uygun değildir. Bu nedenle doktorun önerdiği rutine uymanız ve verdiği ilaçları zamanında almanız önemlidir. 3. Sağlığınız hakkında hiç bir zaman Google'da arama yapmayın Artık insanların çoğu, biraz hastalansalar bile doktora gitmek yerine Google'da arama yapmaya başlıyorlar. Bu yöntem hiç kimse için uygun değildir. Aynı zamanda tüp bebek tedavisi görüyorsanız Google'a kesinlikle güvenmeyin. Tedavi sırasında ağrı, sorun veya rahatsızlık hissederseniz doğrudan doktora başvurmanız daha doğru olacaktır. Belirtilerinizi Google'da aramayın. 4. Uzun Dinlenmemelisiniz Hamilelikte uzun süre dinlenmek yasak olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de aynı şekilde dinlenmemelisiniz. Ancak bu işlemi yaptıran kadınlar çoğu zaman kendilerini yorgun ve üzgün hissederler. Bu nedenle çoğu zaman yatarak kalır veya uyumaya çalışır. Bugünlerde bir kadının dinlenmesi çok önemli. Ancak bu, çoğu zaman uyumanız veya yatakta yatmanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine ev işlerini yapın ve başkalarıyla etkileşime geçin. 5. Tedavi için uzun süre beklemek Çoğu zaman kadın doğal yollarla anne olamayınca ilaç ve diğer tedavilerden yardım almaya önem verir. Çoğu zaman kadınlar son seçenek olarak tüp bebek tedavisini seçmektedir. Ancak bu seçeneğe doğru ilerledikçe yaşları da artıyor. Bir kadının yaşının ilerlemesinin tüp bebek tedavisinin başarısız olmasına neden olabileceğini söyleyelim. Bu nedenle bir an önce bu seçeneği tercih edin ve doğru yaşta anne olun.
15. Transfer sonrası fazla olan embriyo ne olur?
Sizin onayınız ile dondurulur yada imha edilir.
16. Çiftlerin her ikisinde de bir sorun yok ise ama gebelik gözlemlenemiyorsa nasıl bir yol izlenir?
Detaylı araştırılması gereken bir durumdur.
17. Dış gebelik olasılığı var mıdır?
%1 ila 3 oranında olabilme ihtimali vardır. Hem rahim içi hem rahim dışında oluşma olasılığı binde beştir.